Виробнича практика

ID: 6905
Год внедрения: 
2017.
Количество кредитов ЭКТС: 
4.50.
Форма контроля: 
Зачет. Дифференцированный зачет.
Количество аудиторных занятий: 
135 годин..

Анотація навчальної дисципліни

Метою проходження виробничої практики

закріплення теоретичнихзнань, здобутих студентами в процесі навчання, набуття студентами навичоксамостійної практичної діяльності в галузі інформаційної діяльності; формуванняпрофесійних умінь і навичок із застосування теоретичних знань у практичнійдіяльності та для прийняття самостійних рішень під час виконання конкретноїроботи; виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їхзастосовувати у практичній діяльності.

Завдання виробничої практики:
  • закріплення та поглиблення теоретичних знань, одержаних студентами впроцесі навчання;
  • ознайомлення студентів зі структурою та функціонально-організаційнимиособливостями інформаційної діяльності підприємств, установ та організацій;
  • вивчення організації діловодства, актів та інструкцій з питаньорганізації діяльності цих закладів;
  • формування умінь студентів на базі теоретичних знань,одержаних при вивченні загальних та спеціальних навчальних дисциплін;
  • оволодіння студентами практичними навичками правильного складання,ведення та зберігання документації;
  • сформувати вміння створювати та реалізовувати затребувані споживачами інформаційні продукти та послуги, вміння вивчати та задовольняти інформаційні потреби користувачів; 
  • сформувати навички застосовувати методики бібліо- та вебометричного аналізу інформаційних потоків та масивів.

 

Основні результати навчання

  • Знати і розуміти наукові засади організації, модернізації та впровадження новітніх технологій в інформаційній, бібліотечній та архівній діяльності. 
  • Застосовувати у професійній діяльності технології інформаційного менеджменту, створення і підтримки функціонування електронних бібліотек та архівів, методологію вивчення та задоволення культурних та інформаційних потреб користувачів. 
  • Узагальнювати, аналізувати і синтезувати інформацію в діяльності, пов’язаній із її пошуком, накопиченням, зберіганням та використанням. 
  • Знати, розуміти та застосовувати в практичній діяльності законодавчі та галузеві нормативні документи. 
  • Застосовувати сучасні методики і технології автоматизованого опрацювання інформації, формування та використання електронних інформаційних ресурсів та сервісів. 
  • Використовувати різноманітні комунікативні технології для ефективного спілкування на професійному, науковому та соціальному рівнях на засадах толерантності, діалогу і співробітництва. 
  • Бути відповідальним, забезпечувати ефективну співпрацю в команді. 
  • Дотримуватися і реалізовувати основні засади  охорони праці та безпеки життєдіяльності.

 

Форми організації освітнього процесу та види навчальних занять

  • СРЗ – самостійна робота здобувача вищої освіти;
  • ЩП – щоденник практики;
  • ЗП – звіт про проходження виробничої практики,
  • К – консультації керівника практики (викладача).

 

Тематика та види практичнихзавданьвиробничої практики

На підставі програми практики і умов роботи на конкретній базі практики, безпосередній керівник виробничої практики разом із здобувачем складає календарний план проходження практики, який затверджується керівником бази практики

  • 1 тиждень
    • Прибуття здобувача на практику, проведення інструктажу з техніки безпеки та охорони праці тощо. Ознайомлення із обсягом практики, знань, умінь та навичок за період практики, зі змістом і технологією проходження практики, з вимогами до звіту про виконання виробничої  практики.Розробка щоденника практики. Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 1 тиждень
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 2 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 2 тиждень
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 3 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 3 тиждень.
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 4 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 4 тиждень.
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 5 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 5 тиждень.
    • СРЗ. ЩП. К.
  • 6 тиждень
    • Виконання програми практики і індивідуального завдання (з щотижневою перевіркою виконання календарного плану за щоденником). Оформлення щоденника за 6 тиждень. Підготовка розділів звіту та висновків з практики. Представлення звіту на оцінювання керівнику практики. Отримання відгуку з проведення практики у керівника практики
    • СРЗ. ЩП. ЗП. К.
  • 7 тиждень
    • Підготовка презентації до захисту практики.
    • Захист здобувачем виробничої практики перед предметною або цикловою комісією, призначеною завідувачем кафедри.
    • СРЗ.

 

Самостійна робота

Самостійна робота складає 135 годин. Розподіл самостійної роботи за етапами проходження виробничої практики:

  • Ознайомлювальний етап (бакалаврів ознайомлюють зі структурою бази практики, номенклатурою, основними показниками діяльності) –15 годин.
  • Основний етап (практика на робочих місцях під керівництвом кваліфікованих фахівців, де здобувачі опановують навички роботи зі спеціальності) – 100 годин разом.
  • Заключний етап (оформлення звіту з практики, складання заліку) – 20годин.

 

Процедура оцінювання

Система оцінювання рівня практичних досягнень ґрунтується на принципах ЄКТС та є накопичувальною. ОцінюванняПП складається з 2 етапів.

Бездоганне та своєчасне проходження та захист звіту ПП оцінюється у 100 балів, які складаються із 50 балів, щовиставляються керівником від бази практики за ретельність та грамотність виконання поставлених завдань, сумлінність та дисциплінованість, та, на другому етапі, оцінюється повнота звіту про проходження практики, своєчасність його подання для захисту на кафедрі і, власне,захист студентом звіту про проходження практики (уміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність і результати практики; здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди; загальний рівень підготовки студента) – оцінюється у 50 балів.

Підсумковим контролем з практики є залік. 

 

Умови допуску до підсумкового контролю

До захистувиробничої практики допускаються здобувачі вищої освітипершого рівня, які пройшли практику у встановлений термін та вчасно подали правильно оформлений звіт про проходження практики.

 

Політика освітнього процесу

Здобувач зобов’язаний своєчасно та якісно виконувати всі отримані завдання; за необхідністю з метою з’ясування всіх не зрозумілих під час самостійної та індивідуальної роботи питань, відвідувати консультації викладача. Дотримуватись принципів академічної доброчесності.