Студенти Одеської політехніки спеціальності «143 Атомна енергетика» вдруге приймають участь у спеціалізованій програмі підготовки, яка спрямована на популяризацію технологій малих модульних реакторів

20 July 2022

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) з 18 липня стартувало друге спеціалізоване навчання для студентів українських політехнічних вишів. Навчальний проєкт, ініційований Аргонською національною лабораторією (ANL, США), спрямований на популяризацію технологій малих модульних реакторів (ММР) серед майбутніх інженерів-атомників.

Організаційно-фінансову підтримку здійснює Департамент Енергетики та Державний Департамент США у рамках американо-українського співробітництва у питаннях енергетики та ядерної та радіаційної безпеки.

Упродовж трьох тижнів 13 старшокурсників НТУУ «КПІ» ім. І. Сікорського, Львівської та Одеської політехніки прослухають лекції від кращих фахівців ДНТЦ ЯРБ та Аргонської національної лабораторії (на англійській мові). Від Одеської політехніки в проєкті приймають участь чотири студенти спеціальності «143 Атомна енергетика», які мають відмінні результати навчання. Тематика проєкту охоплюватиме питання ліцензування малих модульних реакторів, безпеки цієї технології, економічних складових та її потенційної ролі у майбутній енергетичній мережі України. Крім того, слухачі курсу ознайомляться із новітніми технологіями водневої енергетики.

Як і минулоріч, у підсумку навчання кожен студент представить свою «випускну» роботу, над якою працюватиме впродовж навчання та отримає можливість готувати свою університетську кваліфікаційну роботу на базі ДНТЦ ЯРБ. 

По завершенню проєкту кращі учасники, вибір яких здійснюватиметься на основі оцінки випускних робіт, отримають можливість пройти стажування на базі Аргонської національної лабораторії.

Ці події особливо актуальні у зв'язку з тим, що у вересніі 2021 р. між урядами США та України укладено Меморандум про будівництво атомних блоків в Україні. Одним з потенційних майданчиків для розташування майбутніх АЕС за пропозицією Одеської політехніки є місто Теплодар (Одеської обл.), де у 80-і роки минулого сторіччя планувалося будівництво Одеської ТЕЦ. Для реалізації цієї амбітної програми потрібні фахівці, яких готують саме в Національному університеті «Одеська політехніка» на кафедрі атомних електростанцій. Школа, яку проводить зараз ДНТЦ ЯРБ, є ще одним підтвердженням реалізації програми підвищення престижу атомників в країні, де 60 % електроенергії виробляється на атомних електростанціях. Ця енергія сьогодні найдешевша та найекологічніша.